fredag den 26. juli 2013

Ølandshvedebrød og boller

For snart en måned siden havde en sød veninde inviteret mig til brunchFru Møllers Mølleri. Det var virkelig lækkert og udover nogle hyggelige timer sammen med hende, købte jeg også lidt ølandshvedemel med hjem fra gårdbutikken.

Det var på tide at jeg fik brugt det imens det stadig var rimelig friskmalet og derfor bagte jeg igår ølandshvedebrød og idag boller lavet på samme dej. Begge dele blev rigtig lækkert.

Jeg har brugt opskriften fra Meyers Bageri, du kan finde den lige her. I min opskrift står der dog at der skal 6 dl vand i og ikke 4,5 dl.
Da jeg kun havde fint ølandshvedemel, blev fuldkornsølandshveden erstattet af det fine.

Ølandshvedebrød

Jeg fulgte fremgangsmåden da dejen skulle deles og brødene skulle sættes til efterhævning, blot lavede jeg kun ét brød og kom den anden halvdel dej op i skålen igen og tilbage i køleskabet. Idag tog jeg så resten af dejen og formede til 9 boller med to skeer, på samme måde som når jeg laver andre koldhævede boller.
Boller bagt på samme dej som ølandshvedebrødet

Opskrifterne fra bl.a. Meyers Bageri er ofte til to brød. Efterhånden har jeg erfaret, at det kan være svært for os at spise brødene imens de er friske (og denne type brød synes jeg ikke er helt så lækre når de har været frosset ned).
I stedet for kun at lave en halv portion dej, har jeg flere gange med succus bagt dejen over to gange. Det vil sige at jeg bager de to halvdele af dejen med 1-2 dages mellemrum og på den måde har vi frisk brød længere. Dejen kan sagtens hæve længere i køleskabet end der er angivet i opskriften samtidig med, at der stadig fåes et godt og velsmagende brød.

1 kommentar: