lørdag den 14. september 2013

Hyben-æble marmelade

Her i sensommeren/startet af efteråret er det oplagt at udnytte nogle af de lækre frugter naturen byder på. Jeg har derfor lavet denne hyben-æble marmelade med hyben fra Djursland og æbler fra min egen have. Man kan justere mængden af hyben og æbler alt efter hvad man gerne vil have der smager mest igennem.
Denne marmelade kræver lidt arbejde, da det tager tid at rense hyben. Gør det gerne udendørs, da det også kan svine lidt.

Hyben-æble marmelade (ca 6 glas):
800 g hyben (renset vægt)
600 g æbler skrællede og i både (renset vægt)
6-7 g revet ingefær (evt mere, da det ikke rigtig kunne smages)
ca 2,5 dl vand
ca 3 dl rørsukker
Vaniliestang - jeg brugte ca en halv stang uden korn, som jeg havde gemt fra et andet projekt. (Jeg opbevarer de "tomme" vaniliestænger i et lukket glas med sukker. På den måde har jeg også hjemmelavet vaniliesukker).

Hyben og æbler koges op med vandet. Jeg startede med 1,5 dl vand og tilsatte mere vand efterfølgende da jeg synes marmeladen var for tyk.
Vaniliestang og ingefær tilsættes så det koger med.
Lad marmeladen koge ved svag varme i 30 minutter.
Herefter mærker du på frugten om den er ved at være mør. Alt efter modenhed, skal hyben nogen gange koge længe, måske en time eller mere.
Tilsæt sukker - her startede jeg med 2 dl sukker, lod det koge med i 5 minutter og smagte så om der skulle mere i. På den måde kan man sikrer sig en marmelade der ikke bliver alt for sød, sådan kan jeg nemlig bedst lide den. Jeg tilsatte dog lidt mere sukker og lod det igen koge med.

Når frugten er mør (uden dog at være helt udkogt) og den ønskede sukkermængde er opløst, blender jeg marmeladen med en stavblender. Her kan du selv justere hvor grov eller fin du ønsker marmeladen.

Når marmeladen er færdig, hældes den på rene, skoldede glas. Lågene skyldes i Atamon og sættes på med det samme. På den måde er det med til at skabe vakuum i glasset.

4 kommentarer:

 1. Pu ha sikken et arbejde det må ha' været med de hyben. Jeg snakkede lige med nogle "damer" om i går om det, vi havde flere bud på hvordan man undgik kløpulveret, men ingen af os havde afprøvet dem. Vi snakkede om at man kunne fryse hybene først, så skulle det være nemmere, en anden mulighed var at koge dem med pulveret... Men du har vel ikke prøvet nogle af delene?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej jeg har ikke prøvet jeres forslag. Jeg oplever dog ikke at det er slemt med "kløpulveret" når der renses hyben, men et godt trick er ikke at have vand med i renseprocessen, da min erfaring siger mig at det får det til at klø. Så hyben skal først skyldes når de ER renset. Måske det kan hjælpe jer?

   Slet
 2. Yum, det er bare så lækkert - har selv lavet hyben/fersken kompot med vanilje og kanel - kerneudrensningen trækker altså tænder ud :p

  - Anne

  SvarSlet
 3. Det lyder godt nok også lækkert. Måske jeg skal afprøve det engang:o)

  SvarSlet