torsdag den 3. maj 2012

Hveder

Du kan stadig sagtens nå at bage hveder og nyde dem i weekendens løb. Traditionelt set blev hvederne bagt om torsdagen (fordi bagerne ikke måtte arbejde Store Bededag) og først spist på selve Store Bededag. Efterhånden er det vist blevet til, at de fleste spiser hvederne torsdag aften, men som sagt, du kan sagtens nyde dine hveder de næste par dage også.
Der findes mange opskrifter på hveder. Herunder får du den opskrift, jeg har brugt de sidste år. Opskriften er klippet ud af en avis for nogle år siden (tror nok det var Politiken).

12 hveder

40 gram smør
3 dl mælk
25 g gær
1 tsk salt
1 spsk sukker
1 tsk kardemomme
1 æggehvide
50 gram kartoffelmel
ca 450 g hvedemel

Smør smeltes i en gryde, derefter blandes mælk, salt og sukker i. Blandingen skal være lunken, så lad den køle af hvis den er for varm.
Gær smuldres i en skål og smør-mælke blandingen hældes i. Gæren udrøres. De øvrige ingredienser blandes i og dejen æltes til den er ensartet og gerne glat.
Dejen skal nu hæve i en time.
Form 12 boller og stil dem i en lille bradepande (på størrelse med et A4 ark). De skal stå tæt for at få den traditionelle firkantede form. Hvis du hellere vil have at de skal være sprøde i kanten, skal der være lidt mere afstand mellem dem.
Bollerne skal nu hæve i 30-45 minutter. Derefter pensles de med vand og bages i 15-20 minutter ved 200 grader midt i ovnen.


1 kommentar:

  1. jeg købte hos den lokale bager i dag, men jeg har dem mistænkt for at undlade kardemommen, det må man altså ikke! Det må blive næste år jeg prøver selv

    SvarSlet