søndag den 16. december 2012

Øllebrøds-boller

Da Helle var på besøg, bagte jeg koldt hævede boller til vores morgenmad. Disse boller kan man nærmest putte alt i, og nu også øllebrød.
Jeg have en rest øllebrød i køleskabet, fra morgenen før som jeg kom i disse boller. Jeg vidst jo at man kunne gøre det med havregrød, så hvorfor ikke også med øllebrød.
Resultatet blev rigtig lækkert!
Til 10 store boller brugte jeg ca:
25g gær 
3 dl vand 
1½ dl. A38
2 dl. øllebrød 
20g groft salt 
1 spsk sukker 
200g 5-kornsblanding 
100 g grahamsmel 
Hvedemel til dejen har en god klistret konsistens.

Bland det hele sammen, og stil det køligt til morgenen efter. Klat bollerne ud på en bageplade, og bag dem ved 200 grader i ca. 20-25 minutter. De skal være godt lysebrune.

Lad dem køle lidt af inden de spises. God appetit.

Vaniljekranse

De fleste har nok en favorit opskrift på vaniljekranse, fra deres barndomshjem, men hvis du skulle mangle sådan en, så kommer opskriften fra vores barndomshjem.


Du skal bruge:
375 g smør (Det er en skam mod gode vaniljekranse at bage dem med margarine!) 
250 g sukker 
1 vaniljestang (Kornene tages ud og selve stangen hakkes fint - det hele skal i) 
1 æg 
125 g smuttede mandler 
500 g mel 

Mel og smøret smuldres sammen. Mandlerne males til mel eller blendes meget fint. Resten kommes i dejen og det hele æltes sammen. Dejen stilles i køleskabet mindst 1 time og gerne til dagen efter.
Dejen køres i gennem en kødhakker med kageplade på, sådan at den laver det fine stjernemønster, formes og lægges på bageplader. Bages lysebrune ved 220 grader - ca. 6-8 minutter.
 

mandag den 10. december 2012

Julestjerne

  
Denne type stjerne har vi også foldet nogle stykker af på dette års juleweekend. Stjernen på billedet er foldet af A4-papir, den bliver rimelig stor. I år gjorde vi os den erfaring at A5-papir giver en rigtig god stjerne-størrelse.
Foldeteknikken er slet ikke svær og der findes en vejledning til det lige her. Vi klipper 4 riller i papiret, i vejledningen klipper hun flere. Til at starte ud med, tror jeg det er en god ide ikke at lave med end 4 riller, så kan man udvide med flere riller når man forsøger med den næste stjerne. (man får nemlig straks lyst til at lave én mere!).

Du skal bruge:
Saks
limstift
klipsemaskine
papir


 

Klejner

Helle og jeg lavede/kogte klejner i weekenden, og I skal da ikke snydes for opskriften, fordi de blev virkelig gode!
De færdig kogte klejner
 Du skal bruge:
3 æg 
150 g sukker 
150 g lunken margarine (smeltet) 
1 tsk. kardemomme 
revet skal af 1 citron - gerne en stor citron 
3 spsk fløde - du kan sagtens bruge fløde der har været frossen 
500 g mel 
1 lille tsk. hjortetaksalt 

1 kg palmin og noget brunpapir til kogningen 

Æggene piskes sammen med sukkeret. I æggemassen røres den lunkne margarine. Derefter røres kardemomme, citronskal, fløde, hjortetaksalt og mel godt i. Det er nemmest at røre med en grydeske til sidst og slutte af med at ælte med hænderne.
Sat dejen på en ren tallerken, og lad den hvile mindst 1 time i køleskabet, inden den rulles ud, skæres ud og vrides.

Varm palminen op i en gryde. Hvis man har mulighed for at stå udenfor eller i en garage når klejnerne skal koges, slipper man få at hele huset lugter af det, når man er færdig. Hvis ikke så sørg for at emhætten kører på fuld tryk.

Kog klejner 6-8 stykker af gangen, sådan at du kan følge med til at tage dem op med en hulske og lægge dem på det brunpapir. Det brune papir kan med fordel ligge oven på noget avis.

Lad klejner køle af, og kom dem i en kagedåse.

Det palmin som er tilbage i gryden kan evt. blandes med fuglefrø, sådan at fuglene også får glæde af klejne-kogningen, i stedet for bage at smide palminen ud.

søndag den 9. december 2012

Juleweekend 2012

Årets juleweekend stod mest af alt i småkage-bagningens-tegn, og derfor ikke så meget nørkleri som de tidligere år. Vi har dog fået hæklet lidt, og foldet nogle forskellige stjerne i papir og silkepapir.


Det blev til vaniljekranse, figurkager med glasur, brunkager, klejner og vafler til at afslutte juleweekenden med.Der vil senere komme opskrifter på nogle af tingene, og den ene foldestjerne.

fredag den 7. december 2012

Kanelkage

Det er fredag og det halve af min klasse og jeg skal være i skole til kl. 16.00, fordi vi skal have førstehjælpsundervisning. Jeg synes det var en god anledning til at bage en kage og tage med i skole, så vi kunne fredagshygge lidt. Valgt faldt på en kanelkage, fordi jeg synes det smager så lækkert!

Kanelkage pyntet med krymmel
Opskrift: 
Jeg bruger denne opskrift, men laver kun en halv portion af det, fordi ellers synes jeg kagen bliver for stor til en alm. bradepande hvis man laver hele portionen. 

torsdag den 6. december 2012

Den årlige juleweekend...

... er lige rundt om hjørnet!
I år skal weekenden holdes hjemme ved Charlotte, da hun for første år ikke bor hos vores forældre længere, men er flyttet hjemmefra. Weekenden kommer til at gå med, at bage brød og kager, hygge, nørkle, købe julegaver, drikke te, lave julegodter, lave god mad, grine, snakke og hygge, hygge, hygge. Mon ikke der kunne komme et par blogindlæg ud af sådan en HEL juleweekend?

En juleweekend bliver helt fuldendt når der også er sne, og smukt vejr.

mandag den 3. december 2012

Søstrene Kjeldgaard er blevet fastre!


Onsdag d. 28. november kl. 11.45 blev den ene af vores brødre far til et lille fint drengebarn på 3050g og 50 cm.
Han er en rigtig smuk og velskabt dreng, der gør en hver faster varm om hjertet.
Når der kommer sådan en lille ny til verden, kan vi jo ikke lade være med at lave hjemmelavede barselsgaver.

Helle har strikket et barnevongstæppe (opskrift følger snart).
Tæppet måler ca 73x73 cm

Farven er bedst gengivet på dette billed
 

Charlotte har syet et dynebetræk og 3 savlesmækker.

Forældrene blev meget glade for gaverne. De kan godt lide hjemmelavede ting, og så er det jo altid fantastisk at give.