tirsdag den 31. januar 2012

Grahamsfranskbrød

Jeg havde lyst til at bage franskbrød en aften, og fandt en opskrift på disse store flotte, på en melpose. Jeg afprøvede den og det er ikke sidste gang jeg har bagt dem. Opskriften er som følger: 

Ca. 1000 g grahamsmel 
300 g hvedemel 
5 dl ymer eller andet surmælksprodukt 
50 g gær 
50 g smeltet margarine 
1 tsk. sukker 
3 tsk. salt

Bland alle de våde ingredienser, og opløs gæren her i. Tilsæt resten og ælt dejen rigtig godt og længe igennem. Dejen er rimelig våd, men det skal den være, for at de færdige brød ikke bliver tørre. Jeg kan varmt anbefale at ælte på røremaskine, hvis man er heldig at eje sådan en. Dejen skal nu hæve i ca. 30 minutter. Del den i to lige store klumper, form dem runde og lad dem hvile et par minutter. Form nu dejklumerne til to brød og læg dem på den plade eller i den form.  
Hvis man ønsker lidt mindre brød kan man bare lave 3 eller 4 brød.
De formede brød skal nu hæve i ca. 30 minutter igen. Pensel brøden i vand, ymer, mælk, æg eller hvad du har lyst til, og giv dem et par snit. Bag brødene i ca. 35 minutter nederst i ovnen, ved 220 grader. 
Husk at alle ovne er forskellige. God bagelyst :o)

Brøden er formet og skal nu hæve.

De færdig hævede brød.

De helt færdig,  og spiseklare brød. Mums!

mandag den 30. januar 2012

Grønkål

Jeg har af en god ven fået noget frisk grønkål, og så bliver jeg da nødt til at bruge det til noget. Jeg har lavet det friske grønkål om til hakket grønkål, som er frosset ned i små potioner, der senere kan bruges til grønlangkål. Se fremgangsmåden på billederne.

Grønkålen skæres fri fra den store stok, og grimme blade fjernes. Den skylles nu meget grundigt.

Grønkålen kommet i en gryde med noget salt og vand. Det koges/dampes i ca. 5 minutter. Her efter tages det af og skylles i koldt vand. Det vrides i hænderne, så der ikke er mere vand til bage inden det hakkes. Jeg har hakket det i min kødhakker, så groft som det var muligt. Du kan også hakke det i hånden.

Tilsidst har jeg kommet den hakkede grønkål i nogle silikonemuffinsforme, så når de er frosne kan de tages op og kommes i en pose. Nu er grønkålen klar til at lave grønlangkål af. :o)

lørdag den 28. januar 2012

Farmors hæklede barnevognstæppe...


...og et par mindeord om min elskede farmor, som har inspireret mig til mange af de kreative ting jeg laver idag.

For et par år siden var min farmor igang med at hækle et barnevognstæppe til min kusine Malene. Jeg blev ind imellem taget med på råd, med hensyn til bl.a. farver og størrelse.
Efterfølgende spurgte min farmor om hun også måtte lave et til mig, selvom jeg hverken havde børn eller nogen på vej. Det kunne jeg selvfølgelig kun sige ja til.

I sommers ringede hun til mig og sagde, at firkanterne var færdige, så næste gang jeg kom på besøg kunne jeg sammensætte dem som jeg ville. Det nåede vi desværre aldrig, men firkanterne har jeg, heldigvis! De er et strålende eksempel på min farmors fantastiske håndarbejdsevner.


Indtil nu har jeg haft svært ved at tage firkanterne frem, men idag besluttede jeg mig for at det skulle være. Min mormor har nemlig lovet mig at sy dem sammen og det tilbud vil jeg meget gerne benytte mig af.

Det betyder at jeg skal finde ud af hvordan de skal placeres og der er forskellige muligheder, hvad synes I?
Billed 1 - firkanterne er placeret tilfældigt.

Billed 2 -  firkanterne er placeret i mønster.


Hue


Endelig kan jeg erklære denne hue helt færdig. Jeg må indrømme, at jeg har en lidt dårlig vane med ikke at få tingene gjort færdig. Derfor har denne hue også ligget hengemt længe og kun manglet en hæklet kant og bindebånd. Efter at Charlotte og jeg er kommet igang med at hækle, var der dog ingen undskyldning, for nu kan jeg jo selv hækle! Men huen er altså færdig og klar til at varme et par små ører.

Fru Ugle



Endnu en ugle er klar til at flyve fra reden. Som I kan se er det kun fantasien der sætter grænser for hvordan disse ugler kan se ud. Jeg plejer at strikke dem i garn der på forhånd skifter farve. På den måde kommer der en meget fin effekt. Desuden strikker jeg i dobbelttråd og gerne med to forskellige garnindfarvninger.

lørdag den 21. januar 2012

Honninghjerter


Honninghjerterne fra jul
 Jeg ved godt, at jeg enten er lidt for sent på den eller meget tidligt på den, med honninghjerterne. Det skyldes, at fordejen til disse skønne honninghjerter skal så i minimum en måned, før man kan bage af den. Jeg havde i november måned lavet en fordej, så jeg meget passende kunne bage hjerter til december. Der skete bare det uheldige, at over det halve af hjerterne fik jeg givet for lidt i ovnen, så de måtte smides ud.

For ikke at komme til, at begå samme fejl til næste jul, besluttede jeg mig for at lave en ny fordej, som så var klar i denne uge. Jeg bagte hjerterne i onsdags, og i dag er de klar til spisning. De skal nemlig lige stå i køleskabet i 3-4 dage inden de kan overtrækkes med chokolade og spises.

Opskriften er fra Meyer Bageri.
Honninghjerterne inden de bliver overtrukket med chokolad. 

Et nu overtrukket honninghjerte. Jeg glæder mig til at smage om de også smager godt denne gang.



lørdag den 7. januar 2012

Syltede appelsinskaller

Juleaftensdag havde vi, på trods af forberedelse, så god tid at vi blev nødt til at udnytte de økologiske appelsinskaller (vi skulle bruge appelsiner til en rødkålssalat) vi havde til overs. Der blev disse 5 glas ud af det. Det kan bl.a. bruges til bagværk eller desserter.
Opskriften er fra "Den grønne syltebog" s.18. Skulle du være så uheldig ikke at eje denne bog, får du opskriften her under.

Syltede appelsinskaller
250 g skaller af økologiske appelsiner
1/2 liter vand
1/2 kg sukker
flydende atamon til at skylle lågene i.

Appelsinskallerne skyldes og udblødes i vandet hvis de er tørre. De snittes i passende stykker og koges i 10 min i vandet. Sukkeret drysses i. Skallerne koges videre i 10-15 minutter i sukkerlagen til de er møre. Glas og låg skoldes inden lage og appelsinskaller hældes i glassene. Lågene skyldes desuden i atamon inden glassene lukkes.

Hr. Ugle



Hr. Ugle er nu fløjet fra reden og bor hos Christian i København. Det er et overskueligt og hyggeligt lille projekt. Opskriften findes her:Hr. Ugles opskrift